Nastaw z dżemów
Nastaw z dżemów
cześć nie długo zwolni mi się fermentator po piwku
i mam zamiar zrobić nastaw
10l dżemów
10l wody
mam drożdże aktywne T3
i tu pytanie jakie powinno być blg tego nastawu
i czy ktoś coś takiego robił i co z tego wyszło
Dzięki pozdrawiam
i mam zamiar zrobić nastaw
10l dżemów
10l wody
mam drożdże aktywne T3
i tu pytanie jakie powinno być blg tego nastawu
i czy ktoś coś takiego robił i co z tego wyszło
Dzięki pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 12:21 przez zbyszek73, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
A nic nie wyszło po prostu klapa.Nadaje się jako posmak do samych cukrówek.
Zrób kolego wygaszanie tematu.Ten temat już był powielany.Jak znajdę linka to ci tu zapodam.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=791
Zrób kolego wygaszanie tematu.Ten temat już był powielany.Jak znajdę linka to ci tu zapodam.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=791
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Jak chcesz robić experymentalną dżemowicę , to rozsądek podpowiada by zmienić drożdże na wolniejsze (aromat, smak) , czyli jakieś winne , dopasować do warunków w jakich będzie stał nastaw. Ja nigdy nie robiłem , ale jeśli ma być dżemowica ze słodkich dżemów, to trzeba rozbełtać z wodą tak by blg był w granicach 20-22 oczywiście przy drożdżach winnych, po tygodniu można jeszcze dołożyć porcję cukru jeśli musisz mieć dużo alkoholu (ja bym nie dawał) , nie wiem jak słodkie te dżemy, głodny jestem na myśl o dżemach domowych, ale jeśli sklepowe to cholera wie jakie gratisy są w środku które mogą np. nie pozwolić drożdżom na fermentacje , albo po destylacji wyjść w smaku , bądź jednak dobrej myśli , bo co by nie napisali i tak je przefermentujesz, ja to znam z autopsji , tylko zrób to poprawnie , na ile poprawnie można dżem przefermentować, kwasek cytrynowy trzeba by jeszcze dołożyć i pożywkę
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Ja się przy tym naharowałem jak wół.
ok 35 o,9 l weków rozwodniłem , doprowadziłem do 60 st i wyszło mi jakość nastawu 60 l.
Blg 7 - 8 !!!
Tyle roboty dla tych paru blg.
Następnym razem robiłem cukrówkę.
Cos ta cukrówka ciężko bulgotała.
Dodałem z 5 szt 0,9 l słoi weków i od razu zmiana o 100 %.
To jest dobre jak antybiotyk na grypę dla nastawów.Szkoda go marnować moim zdaniem.
ok 35 o,9 l weków rozwodniłem , doprowadziłem do 60 st i wyszło mi jakość nastawu 60 l.
Blg 7 - 8 !!!
Tyle roboty dla tych paru blg.
Następnym razem robiłem cukrówkę.
Cos ta cukrówka ciężko bulgotała.
Dodałem z 5 szt 0,9 l słoi weków i od razu zmiana o 100 %.
To jest dobre jak antybiotyk na grypę dla nastawów.Szkoda go marnować moim zdaniem.
Kolego bodzio.1974 są książki w nich tabele , google też podpowie , nie można , złe słowo , nie godzi się fermentować z Blg 7-8 trzeba było tyle wody nie dawać , a jeśli już musiałeś to później dosłodzić , sprawdź proszę ile % daje Blg 7-8 po fermentacji , masz cukromierz właśnie w tym celu by nie narażać się na porażkę w przedbiegach , pomijając % alk to zobacz też ile niebezpieczeństw czeka przy takich fermentach. Kolego zbyszek73 czemu tak na oko masz cukromierz mieszasz dżamera z wodą i sprawdzasz jaki blog potem ustalasz ile wody i cukru. Warto czasem skoczyć na forum winiarzy , tam łatwiej znaleźć i poczytać kiedy ile jak obliczyć , nawet w google wpisując pytanie całym zdaniem , albo słowa kluczowe uzyskamy odpowiedzi. pozdrawiam magas37
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
To przeczytaj swój post jeszcze razbodzio.1974 pisze:Ja się przy tym naharowałem jak wół.
ok 35 o,9 l weków rozwodniłem , doprowadziłem do 60 st i wyszło mi jakość nastawu 60 l.
Blg 7 - 8 !!!
Tyle roboty dla tych paru blg.
Następnym razem robiłem cukrówkę.
Cos ta cukrówka ciężko bulgotała.
Dodałem z 5 szt 0,9 l słoi weków i od razu zmiana o 100 %.
To jest dobre jak antybiotyk na grypę dla nastawów.Szkoda go marnować moim zdaniem.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam!
Teoretycznie, z każdych 17g cukru w litrze roztworu cukrowego powstanie 1% alkoholu.
Czyli np. jeśli do 170g cukru dodasz wody do objętości 1l, po zakończonej fermentacji będziesz miał 10% roztwór alkoholu.
Druga bardzo przydatna informacja to taka, że 1kg cukru rozpuszczony w wodzie zajmuje trochę ponad 0,6l objętości, czyli jeśli do 1l wody wsypiesz 1kg cukru otrzymasz ~1,6l roztworu.
Korzystając tylko z tych dwóch zależności można obliczyć końcową, procentową zawartość alkoholu w dowolnym nastawie cukrowym - teoretycznie, ale z wystarczająco dobrym przybliżeniem.
Teoretycznie, z każdych 17g cukru w litrze roztworu cukrowego powstanie 1% alkoholu.
Czyli np. jeśli do 170g cukru dodasz wody do objętości 1l, po zakończonej fermentacji będziesz miał 10% roztwór alkoholu.
Druga bardzo przydatna informacja to taka, że 1kg cukru rozpuszczony w wodzie zajmuje trochę ponad 0,6l objętości, czyli jeśli do 1l wody wsypiesz 1kg cukru otrzymasz ~1,6l roztworu.
Korzystając tylko z tych dwóch zależności można obliczyć końcową, procentową zawartość alkoholu w dowolnym nastawie cukrowym - teoretycznie, ale z wystarczająco dobrym przybliżeniem.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość