Nastaw z dżemów

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Nastaw z dżemów

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-05, 19:20

cześć nie długo zwolni mi się fermentator po piwku
i mam zamiar zrobić nastaw
10l dżemów
10l wody
mam drożdże aktywne T3
i tu pytanie jakie powinno być blg tego nastawu
i czy ktoś coś takiego robił i co z tego wyszło
Dzięki pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 12:21 przez zbyszek73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-03-05, 20:00

A nic nie wyszło po prostu klapa.Nadaje się jako posmak do samych cukrówek.
Zrób kolego wygaszanie tematu.Ten temat już był powielany.Jak znajdę linka to ci tu zapodam.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=791

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-05, 20:23

Bodzio dzięki za linka czytałem no i nikt tam nie pisze ze klapa
ale muszę to sam sprawdzić
Dzięki

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-03-05, 21:10

Klapa z tym nastawem bedzie Zbyszku , że ilość urobku nie będzie współmierna z ilością dżemów jakie tam wrzucisz.Ja to już przerabiałem i szkoda dobrego produktu marnować.
Lepiej jest dodać do cukrówki jako posmak do nastawu niż całość zmarnować i przefermentować.
A uzysk i tak będzie mizerny.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-03-05, 22:23

Jak chcesz robić experymentalną dżemowicę , to rozsądek podpowiada by zmienić drożdże na wolniejsze (aromat, smak) , czyli jakieś winne , dopasować do warunków w jakich będzie stał nastaw. Ja nigdy nie robiłem , ale jeśli ma być dżemowica ze słodkich dżemów, to trzeba rozbełtać z wodą tak by blg był w granicach 20-22 oczywiście przy drożdżach winnych, po tygodniu można jeszcze dołożyć porcję cukru jeśli musisz mieć dużo alkoholu (ja bym nie dawał) , nie wiem jak słodkie te dżemy, głodny jestem na myśl o dżemach domowych, ale jeśli sklepowe to cholera wie jakie gratisy są w środku które mogą np. nie pozwolić drożdżom na fermentacje , albo po destylacji wyjść w smaku , bądź jednak dobrej myśli , bo co by nie napisali i tak je przefermentujesz, ja to znam z autopsji , tylko zrób to poprawnie , na ile poprawnie można dżem przefermentować, kwasek cytrynowy trzeba by jeszcze dołożyć i pożywkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1543
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-03-06, 00:13

Popieram Megasa.
Kiedyś miałem dżemy, kompoty i słodkie soki, pozostałe po sprzątaniu piwnicy moich rodziców i postanowiłem je zagospodarować. Zrobiłem winko na Zamojskich, trochę trwało, ale efekt był niesamowity po pot still-u.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-03-06, 12:10

Ja się przy tym naharowałem jak wół.
ok 35 o,9 l weków rozwodniłem , doprowadziłem do 60 st i wyszło mi jakość nastawu 60 l.
Blg :shock: :mrgreen: 7 - 8 !!! :mrgreen: :shock:
Tyle roboty dla tych paru blg.
Następnym razem robiłem cukrówkę.
Cos ta cukrówka ciężko bulgotała. :mrgreen:

Dodałem z 5 szt 0,9 l słoi weków i od razu zmiana o 100 %.
To jest dobre jak antybiotyk na grypę dla nastawów.Szkoda go marnować moim zdaniem.

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-06, 19:21

cześć zrobiłem ten nastaw tak
6l rożnych przetworów owocowych przewaga śliwki
15l wody przegotowanej
4kg cukru rozpuściłem w gorącej wodzie
blg zmierzę jak ostygnie

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-03-06, 20:01

Kolego bodzio.1974 są książki w nich tabele , google też podpowie , nie można , złe słowo , nie godzi się fermentować z Blg 7-8 trzeba było tyle wody nie dawać , a jeśli już musiałeś to później dosłodzić , sprawdź proszę ile % daje Blg 7-8 po fermentacji , masz cukromierz właśnie w tym celu by nie narażać się na porażkę w przedbiegach , pomijając % alk to zobacz też ile niebezpieczeństw czeka przy takich fermentach. Kolego zbyszek73 czemu tak na oko :!: masz cukromierz mieszasz dżamera z wodą i sprawdzasz jaki blog potem ustalasz ile wody i cukru. Warto czasem skoczyć na forum winiarzy , tam łatwiej znaleźć i poczytać kiedy ile jak obliczyć , nawet w google wpisując pytanie całym zdaniem , albo słowa kluczowe uzyskamy odpowiedzi. pozdrawiam magas37

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-06, 20:03

sprawdziłem blg jest jak w mordę strzelił 25blg

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-03-06, 20:55

megas !! = nie ucz ojca dzieci robić :wall
Napisałem o nastawie z WEKÓW !!! Ile sam miał blg.
Najpierw facet zadaj pytanie czy dodałem cukier a następnie nauczaj. :wink:

Kolega napisał że blg 25.Życzę szczęścia i szybkiej fermentacji. :mrgreen:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-03-06, 20:58

bodzio.1974 pisze:Ja się przy tym naharowałem jak wół.
ok 35 o,9 l weków rozwodniłem , doprowadziłem do 60 st i wyszło mi jakość nastawu 60 l.
Blg :shock: :mrgreen: 7 - 8 !!! :mrgreen: :shock:
Tyle roboty dla tych paru blg.
Następnym razem robiłem cukrówkę.
Cos ta cukrówka ciężko bulgotała. :mrgreen:

Dodałem z 5 szt 0,9 l słoi weków i od razu zmiana o 100 %.
To jest dobre jak antybiotyk na grypę dla nastawów.Szkoda go marnować moim zdaniem.
To przeczytaj swój post jeszcze raz :mrgreen:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-03-06, 21:00

Eeeeeeeeeeech magas ? co ty prawnik jesteś.

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-06, 21:17

jak tu już jestem to powiedzcie jak oblicza się zawartość % w nastawie

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-03-06, 23:28

Witam!
Teoretycznie, z każdych 17g cukru w litrze roztworu cukrowego powstanie 1% alkoholu.
Czyli np. jeśli do 170g cukru dodasz wody do objętości 1l, po zakończonej fermentacji będziesz miał 10% roztwór alkoholu.
Druga bardzo przydatna informacja to taka, że 1kg cukru rozpuszczony w wodzie zajmuje trochę ponad 0,6l objętości, czyli jeśli do 1l wody wsypiesz 1kg cukru otrzymasz ~1,6l roztworu.
Korzystając tylko z tych dwóch zależności można obliczyć końcową, procentową zawartość alkoholu w dowolnym nastawie cukrowym - teoretycznie, ale z wystarczająco dobrym przybliżeniem.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość