Witam wszystkich serdecznie! Nastawiłem 2 nastawy po 25 litrów, każdy z 6 kg cukru i paczki drożdży TURBO 24H PURE -jeden nastaw pachnie normalnie natomiast drugi strasznie śmierdzi zgniłymi jajami. Zastanawiam się co może być nie tak? Może macie jakieś sugestie?czy śmierdzący nastaw można dać na kolumnę? Proszę o podpowiedzi.
[ Komentarz dodany przez: OLO 69: 2012-11-13, 17:13 ]
Temat zaczynamy z dużej litery. Dodatkowo zrobiłeś nie zacier tylko nastaw. Post został poprawiony.
Zapach nastawu
Zapach nastawu
Ostatnio zmieniony 2012-11-14, 09:38 przez mirek42, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Mirek ja myślę że ten 2-gi nastaw zaraził Ci się jakimiś bakteriami, poszukaj na forum jest tam opisany taki przypadek. Możliwe że miałeś źle umyty balon, albo coś w wodzie. I chyba raczej już go nie uratujesz jak śmierdzi siarkowodorem ...
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4208
Pozdrawiam.
Mirek ja myślę że ten 2-gi nastaw zaraził Ci się jakimiś bakteriami, poszukaj na forum jest tam opisany taki przypadek. Możliwe że miałeś źle umyty balon, albo coś w wodzie. I chyba raczej już go nie uratujesz jak śmierdzi siarkowodorem ...
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4208
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-11-13, 19:07 przez LYMIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Qui rogat, non errat
Witam.
Kolegożanko , istnieje preparat pod nazwą KUPZIT, który służy do wiązania siarki przede wszystkim w winach, ale powinien identycznie zadziałać także w nastawie cukrowym.
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... t&Itemid=9
Kolegożanko , istnieje preparat pod nazwą KUPZIT, który służy do wiązania siarki przede wszystkim w winach, ale powinien identycznie zadziałać także w nastawie cukrowym.
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... t&Itemid=9
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
A nie siarkowałeś przypadkiem drugiego nastawu ? Jak tak zrobiłem jak byłem piękny i młody - odkażałem balon paloną siarką, potem woda i cukier. Efekt- smród niewiarygodny. Spróbuj przewietrzyć i przegotować całość. Chyba że szkoda zachodu dla takiej ilości cukru-efekt może być niewspółmierny do czasu i pracy włożonej.
Ostatnio zmieniony 2012-11-14, 11:23 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości