Ile gram ma jedna paczka tych drożdży? Jaka temp. otoczenia i nastawu?3 kostki drożdży babuni
Drożdże piekarnicze czy warto?
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Testowałem Cobra24, Cobra8 i Cobra7.
Nawet Cobra 24 w moim przypadku nie dały rady w 24 h z zegarkiem w ręku
Start bardzo szybki i burzliwy, ale z tego co pamiętam to stało 48 godzin zanim ustało wszystko po odgazowaniu. Ale to był eksperyment jednorazowy, potem były już tylko w użyciu Cobra8 (dużo razy) i Cobra7 (mniej, choć teraz mam takie i zrobię przy ich użyciu próbę na większą ilość nasatwu, niż producent podaje tzn. 12 kg cukru i 41 litrów wody). Jedno ze spostrzeżeń co do tych drożdzy, to że mogą przerobić większe ilości cukru. Trzeba tylko zachować proporcje producenta co do ilości wody na kilogram cukru, 80l zrobią na pewno (przy większych nastawach można dokwasić). Reżimy temp. też są bardzo ważne.
Pozdrawiam
@ wachman
Po co babuni robić konkurencję i tak wygrają rywalizację silniejsze
Nawet Cobra 24 w moim przypadku nie dały rady w 24 h z zegarkiem w ręku
Start bardzo szybki i burzliwy, ale z tego co pamiętam to stało 48 godzin zanim ustało wszystko po odgazowaniu. Ale to był eksperyment jednorazowy, potem były już tylko w użyciu Cobra8 (dużo razy) i Cobra7 (mniej, choć teraz mam takie i zrobię przy ich użyciu próbę na większą ilość nasatwu, niż producent podaje tzn. 12 kg cukru i 41 litrów wody). Jedno ze spostrzeżeń co do tych drożdzy, to że mogą przerobić większe ilości cukru. Trzeba tylko zachować proporcje producenta co do ilości wody na kilogram cukru, 80l zrobią na pewno (przy większych nastawach można dokwasić). Reżimy temp. też są bardzo ważne.
Pozdrawiam
@ wachman
Po co babuni robić konkurencję i tak wygrają rywalizację silniejsze
wachman
Pisales ze babunie nie potrzebuja koksu. No w sumie tak, bo one sa koksem same w sobie
Sa chodowane na podlozu melasowym z "pewnymi dodatkami, stad pewnie te Pudzianowe wyczyny. Jak doda (haha, Doda ) sie troche wiecej drozdzy, to otrzymamy "melasowosmaczny" wybryk
Do mieszkajacych w Polsce:
Tylko nie zapominajcie o odwirowaniu fermentu przed destylacja, poniewaz destylacja bezposrednio po fermentacji jest w Polsce nielegalna
Tyle o Pudzianie i Dodzie.
Acha, i o drozdzach piekarniczych
yachu4
Ja robie caly czas na kranowce, jest wporzospoko, ale jak ktos ma wode chlorowana, albo cos takiego, to niech lepiej kupuje mineralna
Pisales ze babunie nie potrzebuja koksu. No w sumie tak, bo one sa koksem same w sobie
Sa chodowane na podlozu melasowym z "pewnymi dodatkami, stad pewnie te Pudzianowe wyczyny. Jak doda (haha, Doda ) sie troche wiecej drozdzy, to otrzymamy "melasowosmaczny" wybryk
Do mieszkajacych w Polsce:
Tylko nie zapominajcie o odwirowaniu fermentu przed destylacja, poniewaz destylacja bezposrednio po fermentacji jest w Polsce nielegalna
Tyle o Pudzianie i Dodzie.
Acha, i o drozdzach piekarniczych
yachu4
Ja robie caly czas na kranowce, jest wporzospoko, ale jak ktos ma wode chlorowana, albo cos takiego, to niech lepiej kupuje mineralna
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości