Czego to ludzie nie wymyślą?
Czego to ludzie nie wymyślą?
Przyszedł mi do głowy pomysł, na wyszukanie najbzduniejszego przepisu na alkohol. Myszkując po internecie, na jednym z forów znalazłem taki przepis:
Z dzikiej róży
Do 5 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 5 szklanek dzikiej róży, 100 g drożdży, 4 kg cukru. Kiedy wszystko sfermentuje i wyklaruje się (po 3 miesiącach), otrzymamy czystą wódkę(?!). Należy starannie zlać do butelek przy pomocy gumowego węża...
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)
A jaka dbałość o szczegóły. I ten wąż gumowy.
pzdr
Z dzikiej róży
Do 5 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 5 szklanek dzikiej róży, 100 g drożdży, 4 kg cukru. Kiedy wszystko sfermentuje i wyklaruje się (po 3 miesiącach), otrzymamy czystą wódkę(?!). Należy starannie zlać do butelek przy pomocy gumowego węża...
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)
A jaka dbałość o szczegóły. I ten wąż gumowy.
pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 15:42 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
No to jeszcze jeden pomysł z tamtego źródła:
Do 4 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5litra piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 litrów produktu bez destylacji
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)
pzdr
PS Nie mogłem się powstrzymać przed zamieszczeniem tutaj przepisu na starkę z w/wym źródła:
# „STARKA"
Na pół litra dodać 5 kropli amoniaku (sól amonowa wykorzystywana jest w medycynie i weterynarii), dobrze łączy składniki.
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)
Do 4 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5litra piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 litrów produktu bez destylacji
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)
pzdr
PS Nie mogłem się powstrzymać przed zamieszczeniem tutaj przepisu na starkę z w/wym źródła:
# „STARKA"
Na pół litra dodać 5 kropli amoniaku (sól amonowa wykorzystywana jest w medycynie i weterynarii), dobrze łączy składniki.
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)
rewelacyjna strona
"BEZ DROŻDŻY I BEZ CUKRU
W tym przepisie drożdże i cukier są zastąpione naparem i słodem.
Napar: w 2 litrach wody zagotować jedną garść świeżego chmielu (suszonego -dwie). Pozostawić chwilę, by wywar naciągnął. Odcedzić. Jeszcze ciepły wymieszać z garścią maki. Odstawić. Po 30 - 40 minutach napar jest gotowy.
Słód: doprowadzić do kiełkowania ziarna żyta, wysuszyć je i zemleć. Do głównego składnika -buraków, ziemniaków, jabłek, gruszek itd. dodać napar i słód, rozcieńczyć wodą do stanu półpłynnego, pozostawić w ciepłym miejscu do „musowania", przedestylować.
Proporcje: na podaną ilość naparu - 3 kg słodu i 0,5 wiadra (5 - 61) głównego składnika. Otrzymamy 3 litry bimbru.
1 BIMBER O SMAKU MIODU PITNEGO
4 słoiki (700-gramowe) miodu, 1 słoik (3l) syropu, 27l wody, 300 g drożdży. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymamy 7litrów gotowego produktu.
1 GOTOWY W CIĄGU DOBY
Na 1 kg grochu dać 5 kg cukru, 500 g drożdży i 15l ciepłej wody. Dodać 11 mleka wprost od krowy. Postawić na jedna dobę. Otrzymamy 5 litrów.
komentarz:Wbrew obawom niektórych jest to możliwe, (dotyczy to również n/w przepisów). tylko należy pamiętać o wysokiej i stałej temperaturze zacieru (ok. 40-50 stopni) można to uzyskać za pomocą zwykłych grzałek do akwarium. drożdże giną w temperaturze 60 stopni więc nic im nie będzie.
1 GOTOWY W CIĄGU DOBY (WRUGI SPOSÓB)
5 kg cukru, 25l wrzącej wody, 500 g drożdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba. Wszystko wymieszać. Przefermentuje w ciągu 24 godzin.
1 ...I W CIĄGU DWÓCH GODZIN
10 kg cukru, paczka drożdży, 31 mleka, 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować. "
"BEZ DROŻDŻY I BEZ CUKRU
W tym przepisie drożdże i cukier są zastąpione naparem i słodem.
Napar: w 2 litrach wody zagotować jedną garść świeżego chmielu (suszonego -dwie). Pozostawić chwilę, by wywar naciągnął. Odcedzić. Jeszcze ciepły wymieszać z garścią maki. Odstawić. Po 30 - 40 minutach napar jest gotowy.
Słód: doprowadzić do kiełkowania ziarna żyta, wysuszyć je i zemleć. Do głównego składnika -buraków, ziemniaków, jabłek, gruszek itd. dodać napar i słód, rozcieńczyć wodą do stanu półpłynnego, pozostawić w ciepłym miejscu do „musowania", przedestylować.
Proporcje: na podaną ilość naparu - 3 kg słodu i 0,5 wiadra (5 - 61) głównego składnika. Otrzymamy 3 litry bimbru.
1 BIMBER O SMAKU MIODU PITNEGO
4 słoiki (700-gramowe) miodu, 1 słoik (3l) syropu, 27l wody, 300 g drożdży. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymamy 7litrów gotowego produktu.
1 GOTOWY W CIĄGU DOBY
Na 1 kg grochu dać 5 kg cukru, 500 g drożdży i 15l ciepłej wody. Dodać 11 mleka wprost od krowy. Postawić na jedna dobę. Otrzymamy 5 litrów.
komentarz:Wbrew obawom niektórych jest to możliwe, (dotyczy to również n/w przepisów). tylko należy pamiętać o wysokiej i stałej temperaturze zacieru (ok. 40-50 stopni) można to uzyskać za pomocą zwykłych grzałek do akwarium. drożdże giną w temperaturze 60 stopni więc nic im nie będzie.
1 GOTOWY W CIĄGU DOBY (WRUGI SPOSÓB)
5 kg cukru, 25l wrzącej wody, 500 g drożdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba. Wszystko wymieszać. Przefermentuje w ciągu 24 godzin.
1 ...I W CIĄGU DWÓCH GODZIN
10 kg cukru, paczka drożdży, 31 mleka, 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować. "
Ja słyszałem kiedyś przepis na mocne wino z mleka;
Nalać do kany słodkiego świeżego mleka,około 10cm od dekla.
Zakopać w ciepłym miejscu na 1 miesiąc np w oborniku,deklem na duł
Po miesiącu odkopać,delikatnie otworzyć dekiel w który ma się znajdować coś w rodzaju gipsu a reszta to samo dobro
I teraz anegdota; Znajomy kiedyś zakopał taką kanę a jego Żonka podpatrzała i korciło ją by sprawdzić co ten jej Mężuś zakopał.Po 2uch tygodniach znajomy wybrał się do miasta a Żona w tym czasie odkopała zawartość a przy próbie otwarcia dekla wy...bało zawartość w postaci farfucli a smród był taki że strach pomyśleć
Nalać do kany słodkiego świeżego mleka,około 10cm od dekla.
Zakopać w ciepłym miejscu na 1 miesiąc np w oborniku,deklem na duł
Po miesiącu odkopać,delikatnie otworzyć dekiel w który ma się znajdować coś w rodzaju gipsu a reszta to samo dobro
I teraz anegdota; Znajomy kiedyś zakopał taką kanę a jego Żonka podpatrzała i korciło ją by sprawdzić co ten jej Mężuś zakopał.Po 2uch tygodniach znajomy wybrał się do miasta a Żona w tym czasie odkopała zawartość a przy próbie otwarcia dekla wy...bało zawartość w postaci farfucli a smród był taki że strach pomyśleć
A może lepiej zakopać krowę, udój to będzie samo dobrowajzer pisze:
Nalać do kany słodkiego świeżego mleka,około 10cm od dekla.
Zakopać w ciepłym miejscu na 1 miesiąc np w oborniku,deklem na duł
Po miesiącu odkopać,delikatnie otworzyć dekiel w który ma się znajdować coś w rodzaju gipsu a reszta to samo dobro
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Jak zakopywać to już lepiej z rozmachem: fadroma i całe stado do piachu.
Po 10 - 15 latach wkręcamy świder (taki od studni) i patrzymy co leci:
albo mamy procenty albo mini Kuwejt.
Do dojenia zakopanej krowy to by trzeba było chyba kreta namówić do współpracy - pewnie by było łatwo bo kret i TW jakoś tak blisko mają do siebie.
Po 10 - 15 latach wkręcamy świder (taki od studni) i patrzymy co leci:
albo mamy procenty albo mini Kuwejt.
Do dojenia zakopanej krowy to by trzeba było chyba kreta namówić do współpracy - pewnie by było łatwo bo kret i TW jakoś tak blisko mają do siebie.
Witama_priv pisze: Do 4 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5litra piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 litrów produktu bez destylacji
(http://samogon.republika.pl/ramka.html) :
Błąd jest oczywisty , gotowego produktu wyjdzie prawie 6 L ,
robol
Polak potrafi !!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości