Wino z wiśni 30 litrów - czy warto przepuścić przez kolumnę?
Czyli nie lać tego do kolumny 140cm + chłodnica?magas37 pisze:Z założenia pierwszych postów to miał być winiak wiśniowy , więc jeśli chodzi o kolumnę filtracyjną , to poczytać warto , ale przy winiaku nie stosować , chyba że się nie uda , twu, twu, twu i chcemy uzyskać czysty spirytus. pozdro. magas37
Mogę to podrzucić do znajomego który ma "aparat" i wychodzi mu dobry smakowy bimber.
Ja pisałem o kolumnie filtracyjnej , czyli o filtrze węglowym , a nie o kolumnie destylacyjnej , destylator z kolumną tak , filtr węglowy nie , trzymaj się temperatur jakie opisuje kolega a_priv i na kolumnie powinno ci wyjść , ja nie powinienem rad dawać , bo sam na kolumnie puszczałem pierwszy raz w tamtym roku. Jeśli się zastanawiasz czy kolumna czy prosty aparat , bo ciągle czytasz , że firmy robią owocówki na prostym , destylując dwa razy , to zaręczam , że firmy też robią owocówki na kolumnach , tylko tego nie opisują, pozdro magas37
Następnym razem jak się koledze spodoba , jeśli się spodoba i będzie kolega nastawiał owoce specjalnie na winiak , to proszę poczytaj o słodzeniu, bo to ma wpływ na końcowy rezultat , czym mniej dosładzamy tym mniej alkoholu mamy , ale to co mamy , to mamy , nie namawiam kolegę na niesłodzenie , ale słodzenie w rozsądnych ilościach , sezon tuż, tuż , więc do takich samych owoców dać tylko 1kg cukru / 10kg owoców i będzie kolega miał skalę porównawczą ilości do jakości pozdro. magas37
Panowie
Wino wyciągam na jak najwyższy poziom alkoholu stosując metodę powszechnie przyjętą przy szlachetnych drożdżach winiarskich.
Jak będę destylował to ustawię mały reflux (tylko jak to zrobić na refluxie wewnętrznym w kolumnie typu AAbratek)
Kolumny filtracyjnej na razie nie buduję. Zbuduję ją na zimę i wtedy w niskich tem będę filtrował
Wino wyciągam na jak najwyższy poziom alkoholu stosując metodę powszechnie przyjętą przy szlachetnych drożdżach winiarskich.
Jak będę destylował to ustawię mały reflux (tylko jak to zrobić na refluxie wewnętrznym w kolumnie typu AAbratek)
Kolumny filtracyjnej na razie nie buduję. Zbuduję ją na zimę i wtedy w niskich tem będę filtrował
Dlaczego pomyłka ? Tamto wino to jak cukrówka wiśniowa , kolega dosładza i dosładza , jeśli da tylko 1kg cukru na 10kg świeżych owoców to będzie miał naprawdę winiak wiśniowy , co łatwo będzie mógł ocenić próbując poprzedni.
[ Dodano: 2010-06-14, 17:17 ]
Poszukaj w postach o owocówkach jakiej temperatury masz się trzymać , sprawdź wcześniej czy twoja maszynka pokazuje właściwe temperatury , moja np stabilizuję się nieksiążkowo na75,5 , więc musiałem sobie doliczyć , z kegiem było gorzej , ponieważ pierwszy skok przy odbiorze spirytusu na pełnej rozdzielczości mam przy 95-96 stopniach , wtedy tego nie wiedziałem , minimalny reflux to taki gdy zaworek masz otwarty na maxa i tylko ciutke przestawisz , ale spisz sobie temperatury jakie koledzy podają głowicy , kega i trzymaj się temperatur , tam skup uwagę , ja ci nie będę podawał , bo nie jestem kompetentny , każda maszynka jest inna i trzeba ją wyczuć.
[ Dodano: 2010-06-14, 17:17 ]
Poszukaj w postach o owocówkach jakiej temperatury masz się trzymać , sprawdź wcześniej czy twoja maszynka pokazuje właściwe temperatury , moja np stabilizuję się nieksiążkowo na75,5 , więc musiałem sobie doliczyć , z kegiem było gorzej , ponieważ pierwszy skok przy odbiorze spirytusu na pełnej rozdzielczości mam przy 95-96 stopniach , wtedy tego nie wiedziałem , minimalny reflux to taki gdy zaworek masz otwarty na maxa i tylko ciutke przestawisz , ale spisz sobie temperatury jakie koledzy podają głowicy , kega i trzymaj się temperatur , tam skup uwagę , ja ci nie będę podawał , bo nie jestem kompetentny , każda maszynka jest inna i trzeba ją wyczuć.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości