Drożdże Red Etahnol
Drożdże Red Etahnol
Witam
Chciałbym sobie zakupić te oto drożdże:
http://www.allegro.pl/item543776113_dro ... _200g.html
co o nich sądzicie
Chciałbym sobie zakupić te oto drożdże:
http://www.allegro.pl/item543776113_dro ... _200g.html
co o nich sądzicie
@m17essi
Sa to typowe drożdże do zacierów zbożowych. Musisz dobrze zrozumieć słowo: zacier. Te drożdże (zresztą jak każde) nie przefermentują czystej skrobi. Najpierw konieczny jest proces zacierania przy pomocy enzymów, lub w ostateczności słodu.
Sprzedawca zachwalając je, daje taki opis, który może wprowadzić w błąd. A potem rozczarowanie, bo z nastawu na drożdżach za ponad 30zł wyszedł żurek.
pzdr
Sa to typowe drożdże do zacierów zbożowych. Musisz dobrze zrozumieć słowo: zacier. Te drożdże (zresztą jak każde) nie przefermentują czystej skrobi. Najpierw konieczny jest proces zacierania przy pomocy enzymów, lub w ostateczności słodu.
Sprzedawca zachwalając je, daje taki opis, który może wprowadzić w błąd. A potem rozczarowanie, bo z nastawu na drożdżach za ponad 30zł wyszedł żurek.
pzdr
Popieram to co opisał A_priv.
Używałem je do nastawów cukrowych i raczej nie wrócę do nich, do zbożówek są rewelacyjne, ale chyba jeszcze nie będziesz robił zacierów zbożowych sądząc po pytaniu.
Do cukrówek polecam drożdże Turbo itp. , a najlepiej zwróć się o ofertę poprzez forum do użytkownika 98%, oferta cenowo zawsze atrakcyjna i wybór spory.
Używałem je do nastawów cukrowych i raczej nie wrócę do nich, do zbożówek są rewelacyjne, ale chyba jeszcze nie będziesz robił zacierów zbożowych sądząc po pytaniu.
Do cukrówek polecam drożdże Turbo itp. , a najlepiej zwróć się o ofertę poprzez forum do użytkownika 98%, oferta cenowo zawsze atrakcyjna i wybór spory.
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
a jakie polecacie to zacieru z cukru, takie:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
mogą być?
a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
mogą być?
a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
Będziesz miał z nimi poważne problemy jak chcesz nimi ganiać cukrówki. Raz ruszą raz nie sypiesz bardzo dużo i długo przerabiają.m17essi pisze:a jakie polecacie to zacieru z cukru, takie:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
mogą być?
a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)
Do cukrówek red etahnol a jak szybko to turbo.
Cukier z torebki to cholerstwo ciężkie do strawienia dla drożdżaków pamiętaj by dokwasić i pożywkę jaką wsypać.
Faktycznie coś kombinujeszm17essi pisze:a te drożdże co wcześniej podałem do do zacieru z zboża są dobre? (czy zamiast zboża, może być mąka?)
Czytałeś odpowiedzi powyżej ?
Zamiast śruty zboża może być mąka itp. , ale jak nie wiesz jakie drożdże wybrać do cukrówki, to co będzie przy enzymach i zacieraniu ?
Radzimy Ci dobrze, zrób cukrówkę na tych drożdżach ( zestawie ) http://www.allegro.pl/item543834877_dro ... ierow.html ,a w wolnym czasie poczytaj forum i będzie ok.
Pozdrawiam.
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
Nawet 98% zaleca Red etanol do cukrówekkitaferia pisze:
Panie Daniel nie pisz Pan takich rewelacji jak nie wiesz. Red etanol to nie są drożdze do typowych cukrówek! A jeśli ktoś chce robić cukrówkę na RE to potrzeba sporego doświadczenia
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398
Główna kategoria forum » Zacier i okolice » Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
cytat z tego postu:
Ale muszę się z tobą zgodzić że to nie są wyspecjalizowane drożdże idealne do cukrówek.Chemik student pisze:W związku z pytaniami o cukrówki, jakie dostałem na priv chciałbym jeszcze raz przypomnieć podstawowe przepisy i kilka praktycznych danych.
Drożdże gorzelnicze jak np. Red ethanol jak najbardziej nadają się do fermentowania zacierów cukrowych.
A samo wykonanie nastawu jest banalnie proste dopisałem koledze co by nie zapomniał dokwasić i odżywki dać jest w zestawie.
Teraz już wiem bo mnie uświadomiłeś.kitaferia pisze:
Panie Daniel nie pisz Pan takich rewelacji jak nie wiesz.
Pozdrawiam
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
Z tego co moja skromna wiedza mi podpowiada to nie znam.m17essi pisze:to jakie drożdże polecacie do zacieru z cukru prócz drożdży typu turbo.
Kolega kitaferia powinien coś ci doradzić.
Przeczytaj to:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398
i sam zadecyduj.
Albo zalej cukier drożdżami z piekarni (1410) i olej nasze forum, bo tu trzeba szukać czytać i myśleć czasami, a na pewno nikt za ciebie tego nie zrobi.
POZDRAWIAM
nie robię sobie żadnych "jaj" tylko chciałem się dowiedzieć jakie drożdże będą dobre na zacier z cukru prócz drożdży piekarskich i turbo, chciałem kupić te Red Ethanol, ale jedna osoba napisze że się nie nadają druga napisze że mogą być,
więc zapytam się jeszcze raz które drożdże będą lepsze na zacier z cukru:
te:
http://www.allegro.pl/item543776113_dro ... _200g.html
czy te:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
??
A ha i jeszcze jedno czy do zacieru na mące to może być taki zestaw enzymów: amylogal, scherzym i termamyl
więc zapytam się jeszcze raz które drożdże będą lepsze na zacier z cukru:
te:
http://www.allegro.pl/item543776113_dro ... _200g.html
czy te:
http://www.allegro.pl/item543732300_dro ... warto.html
??
A ha i jeszcze jedno czy do zacieru na mące to może być taki zestaw enzymów: amylogal, scherzym i termamyl
Może ja odpiszę, zanim stare wygi Cię zjedzą .
To co pisze Kitaferia, że początkujący sobie nie poradzi z nastawem na Red ethanol przy cukrówce nie do końca jest prawdą, bo mi się udało bez najmniejszych problemów, wystarczyło tylko trzymać się instrukcji.
Jeśli masz zamiar bawić się w zacieranie to moim zdaniem kup jednak red ethanol, są świetne do zacierów zbożowych a i cukrówkę na nich zrobisz.
Niestety jednak zanim zaczniesz zacierać musiał będziesz przeczytać co najmniej jeden wątek z forum, nie musisz szukać, zajrzyj do faq, tam jest wszystko posegregowane, wątek zacieranie mąki też jest.
Jeszcze jedno, nie napalaj się na siłę na to allegro, zapytaj za radą a_priv kolegę 98%, gwarantuję, że nie zapłacisz drożej niż na allegro a przesyłkę otrzymasz zanim zdążysz kupić ten cukier i go rozpuścić .
Jeśli już koniecznie chcesz użyć jednych z tych drożdży do cukrówki to weź red ethanol i zrób cukrówkę zgodnie z instrukcją zawartą na tej stronie, niestety wtedy musisz mieć co najmniej paski do pomiaru PH, bo inaczej nie będziesz wiedział jak zakwasić nastaw.m17essi pisze:...
więc zapytam się jeszcze raz które drożdże będą lepsze na zacier z cukru:
te: ...
To co pisze Kitaferia, że początkujący sobie nie poradzi z nastawem na Red ethanol przy cukrówce nie do końca jest prawdą, bo mi się udało bez najmniejszych problemów, wystarczyło tylko trzymać się instrukcji.
Jak najbardziej może być taki zestaw.m17essi pisze:...
A ha i jeszcze jedno czy do zacieru na mące to może być taki zestaw enzymów: amylogal, scherzym i termamyl
Jeśli masz zamiar bawić się w zacieranie to moim zdaniem kup jednak red ethanol, są świetne do zacierów zbożowych a i cukrówkę na nich zrobisz.
Niestety jednak zanim zaczniesz zacierać musiał będziesz przeczytać co najmniej jeden wątek z forum, nie musisz szukać, zajrzyj do faq, tam jest wszystko posegregowane, wątek zacieranie mąki też jest.
Jeszcze jedno, nie napalaj się na siłę na to allegro, zapytaj za radą a_priv kolegę 98%, gwarantuję, że nie zapłacisz drożej niż na allegro a przesyłkę otrzymasz zanim zdążysz kupić ten cukier i go rozpuścić .
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość